Syrah szerepe pincészetünkben

syrahKülönös érzés fogott el, tavaly év elején a weboldalunk szerkesztésénél, amikor megírtam a Gál Tibor pincészet kronológiáját és elkezdtem olvasgatni apa történetét. Érdekes, amikor az ember az édesapja munkájának jelentőségét felnőtt fejjel ismeri és érti meg igazán.

Bővebben: Syrah szerepe pincészetünkben

2016 röviden

Szép évet zártunk 2015-ben.Több, mint tizenhatezer vendéget fogadtunk, közel harminc kisebb rendezvényt szerveztünk, jó pár palackborunk gazdára talált , sokat dolgoztunk, de úgy éreztük év végén, hogy elégedetten tekinthetünk vissza.

Bővebben: 2016 röviden

Buborékokkal készülünk az Adventre!

pezsgoRégóta dédelgetett álmunk vált valóra az első Pinot Noir Brut pezsgővel. Külön öröm számunkra, hogy az ünnepi időszakra készült el, hiszen mi mással lehetne igazán ünnepelni, mint buborékokkal!

Bővebben: Buborékokkal készülünk az Adventre!

Építészeti magazinban a Fúzió

kostoloteremMindig jó érzés , ha írnak rólunk, még akkor is, ha éppen az új borbárunkkal egy építészeti magazinban jelenünk meg.Idén nyáron több építész is ellátogatott hozzánk, és borozás mellett Fajcsák Dénes mesélte el Nekik, hogy hogyan is épült a Fúzió.

Bővebben: Építészeti magazinban a Fúzió

Minimalista maximalizmus

 

tcsitikeÖrökség A halál mindent megváltoztat. Tíz év küzdelem után kész a saját mű is, a Fúzió, egri csillaggal. Ifj. Gál Tibor apja nyomdokain halad.

Bővebben: Minimalista maximalizmus

TOP 10-ben a TITI Bikavér!

titiFelkerült az Egyesült Királyság, a The Drinks Business által közreadott TOP 10-es borlistájára a Gál Tibor Pincészet 2012-es “Titi” Egri Bikavérje.

Meglepetéstként érte a családot és Pincészetet a hír, hogy bekerült a Titi Bikavér Anglia legjobb borai közé!

Bővebben: TOP 10-ben a TITI Bikavér!

Kihagyhatatlan egri borászat lettünk

szeretlekmoSzeptember végén nálunk járt a Szeretlek Magyarország.Elmesélték, hogy mit ettek ittak, mi ízlett a legjobban és mivel töltötték el a fogás közti pillanatokat.

Jól érezték magukat, ehhez nem fér semmi kétség!

Bővebben: Kihagyhatatlan egri borászat lettünk

Pinot Noir vertikális kóstolót tartottunk

pinot noir vertikalisPinot Noir Vertikális kóstolót tartottunk

Sokszor gondolkodom azon, hogy mi lenne a legjobb környezet ezeknek a boroknak a bemutatására.

Bővebben: Pinot Noir vertikális kóstolót tartottunk

Kalapács alatt az új Ornellaia design palack

 

ornellaiaTavasszal Bázelben, Svájcban kerül kalapács alá az Ornellaia design sorozatának 2012-es évjárata. A 2006-os volt az első év, amikor elindult ez a Vendemmie d’Artistának nevezett sorozat. A projekt célja nem kizárólag a gyűjtők számára értékes borkülönlegesség létrehozása, a befolyt bevétel egy részéből olyan művészeti intézményeket támogatnak, mint a Londoni Királyi Opera, a berlini Új Nemzeti Galéria vagy idén a svájci, kortárs és klasszikus képzőművészeti alkotásokat bemutató Beyeler Alapítvány.

Bővebben: Kalapács alatt az új Ornellaia design palack

Verjus avagy Verzsü

zsoloverjus (ejtsd, és magyarosítva írhatod is: verzsü) az éretlen szőlő kipréselt, magas sav- és alacsony cukortartalmú, savanyú leve, az ecet és a citromlé kevésbé markáns alternatívája. Mivel nem erjesztik, alkoholt nem tartalmaz. Az ilyen éretlen szőlőből egyébként is mindig bőven akad a pincészeteknél zöldszüret idején, így ma egyre több borász fedezi fel újra ebben a melléktermékben rejlő lehetőségeket.

Bővebben: Verjus avagy Verzsü

Egyedi térkép a bortúrákhoz

afrikaEz történik, ha egy gasztrós és két borász összeül. Most már nem kell sokat gondolkodnod, ha Egerbe érkezel, hogy merre is indulj jó borokért, szállásért vagy minőségi fogásokért, mert elkészült egy ideális egri bortúra térképe.

Bővebben: Egyedi térkép a bortúrákhoz

New Blood Revives Famous Hungarian Wine Egri Bikavér


superiorWe have met at the Vince Wine Exchibition with the writters of the Forbes Magazine. They wrote an article about the Hungarian wine quality.About the development in the last decade.They introduce 4 wineries the Thummerer, Bolyki , St Andrea, and our Winery, Gál Tibor Winery as well. They write about their enthusiasm with the Superior Bikavér 2011 what we could represent to them.

Bővebben: New Blood Revives Famous Hungarian Wine Egri Bikavér

A jelennek szeretnék élni

titi

Titivel készített interjút a Junibor. A szokásosnál egy kicsivel hosszabb lett, de érdemes elolvasni. Egyrészt Titi családjának története – édesapja a rendszerváltás utáni évek egyik legmeghatározóbb magyar borásza volt – másrészt a Pincészet körüli újdonságok. Hogyan nő fel valaki 19 évesen hirtelen a „nyakába szakadt” feladathoz, hogyan kezd el portfóliót racionalizálni és ezzel egy időben hogyan tisztulnak le benne a jövő tervei is? Titi mesél.

Bővebben: A jelennek szeretnék élni

Borászok éjszakája

boraszokejszakajaIdén 10 éve, hogy édesapánk Gál Tibor sajnos már nincs közöttünk. Az ő emlékére Tibor 5 évvel ezelőtt megrendezte az első Borászok Éjszakája című eseményt, mellyen számos egri borászat részt vett. Az akkor közös beszélgetésből és vacsorából született meg az Egri Bikavér fehér párja és egyben Eger második legjobb márkája az Egri Csillag, mely 2015-ben ünnepli 5 éves születésnapját.

Bővebben: Borászok éjszakája

Tíz éve történt

apaIdén volt 10 éve, hogy édesapánk örökkévalóságba távozott. Esterházy Péter szavaival emlékezünk.

Egy nagy borász halálára –Gál Tibor (1958-2005)
Frontálisan összeütközött Dél-Afrikában egy autóbusszal és meghalt.
Eléggé hihetetlenül hangzó mondat, ilyesmi nem szokott az emberrel történni. De vele megtörtént, ha hisszük, ha nem. Olyan volt, mint egy népmesei hős, elindult a világba, és meghódította. Otthon volt a világban, és itthon is otthon tudott lenni; mind a kettő nagy teljesítmény.

Bővebben: Tíz éve történt

Itt ülök az új Gál Tibor Pincészet- Fúzió közepén

Itt ülök az új Gál Tibor Pincészet- Fúzió közepén, poharamban az Egri Bikavér Superior 2011-es évjárata. Este 10 óra van, iszom, nézem a körülöttem lévő embereket, és írok.

A bor és én is nehezen nyílok, szimbiózisban vagyunk, így mennél többet szellőzik, a bor annál jobban ízlik, nekem meg egyre több gondolatom van.

Fél éve nyitotta meg az új pince a kapuit Eger szívében, borbárral, borbolttal, Bikavérmúzeummal és Sommelier konyhával karöltve.

Bővebben: Itt ülök az új Gál Tibor Pincészet- Fúzió közepén

2014 a kihívások évjárata

Eger, pinot noir, egri csillag, Gál Tibor, vadkár, Gál Tibor Pincészete, szüret 2014, lisztharmat.

Kár, hogy ezen az éghajlati övön nem tudunk hamarabb szüretelni – írta szüreti beszámolójában a Mandinernek Gál Tibor, a Gál Tibor pincészet borásza.

„Az idei évjárat a kihívások évjárata volt. Az enyhe tél következtében átteleltek a szőlő kártevői, így már tavasszal komoly károkat okozott a levélatka és az ékköves araszoló, ami minden harmadik rügyet lerágott. Miután sikerült megküzdenünk velük, a csapadékos és párás időjárásnak köszönhetően komoly fertőzési nyomást jelentett a lisztharmat gombabetegség, így nagyon oda kellett figyelni a permetezési fordulók időpontjának betartására.

Bővebben: 2014 a kihívások évjárata

Gál Veronika: Apa 54 éves!

id. Gál TiborMindig is honvággyal töltöttek el a mediterrán domboldalak, a szőlő és a bálák együttes látványa. Mi mást juttathatna eszembe, mint Toszkánát. A tengert, a szőlőket, a gyönyörű kis téglaberakású lapos tetejű házakat, a füge és a rozmaring illatát, az olivaligeteket, a kabócák morajlását, a tenger felé vezető poros földutat, a tenger melletti pineta-kat, a scarafaggio-kat a homokban, amit mindig összegyűjtöttünk egy vödörbe, majd anyára öntöttünk miközben napozott. A gyors sprintet a tűzforró homokban a tengerig, a déli paradicsomos, bazsalikomos bruschettát, az ebéd utáni pihenést és a délután 4 órát.

Bővebben: Gál Veronika: Apa 54 éves!

Borkrimi

BorkrimiKi gondolná, hogy a nem csak a zsibongó nagyvárosokban, de távoli kis falvak birtokain is lejátszodhatnak amerikai akciósorozatoka illő történetek. A sztoriban szereplő falunak igazából csak a mérete kicsi, a neve, a híre a világ borrajongóinak szemében óriási: hát igen, most nem Egerről van szó, de nem is Mádról vagy Villányról (ehhez egy kicsit gyúrnunk kell), hanem az oly sokakban mítoszként élő Vosne Romanée-ről. A kis falu egyik legkisebb parcellája a főszereplő, mely méretével ellentétben (kb 1,8 hektár) a világ legdrágább mezőgazdasági területe, a Romanée Conti. A birtoknak nem is annyira a fekvése, talaja, mikroklímája, stb egyedülálló hanem egy olyan sokévszázados legendát tudhat magáénak ami miatt már az 1800-as években is komolyan felkeltette a leggazdagabb burgundi házak érdeklődését. Talán e miatt is, na meg persze megvásárlásakor kifizetett frankvagyonok miatt minden gazdája úgy bánt vele mintha aranytőkéket műveltek volna. A birtok tulajdonosai ma a Leroy és a de Villaine család.

Bővebben: Borkrimi