Van magyar bor, közte egri

 

 

apaMi a magyar bor lényege és szerepe, és mi benne az egrié? A közelmúltban jó társaságban felvetődött ez a kérdés, a bormarketing arculattervezése kapcsán.

Mi a lényege a magyarságnak, egriségnek szellemben, lélekben, fizikailag, földrajzilag? Mi a szerep, mi a küldetés, mi az egyedi funkció?

Alapvetően a magyarság szerepe: mag-ság. A mag őrzése, érlelése, kellő időben a mag szórása, vetése, terjesztése. A Kárpát-medence ilyen megőrzésre, megérlelésre, megvetésre alkalmas hely, nem elsősorban gabonára gondolok, de arra is. Inkább szellemi tartalmakra, mint tudás, műveltség, hit, szeretet, becsület, hűség és még sok-sok minden más is.

A bor alkalmas médium arra, hogy ezeket az érzékeket akkumulálja, hordozza és továbbadja mindenkinek, aki figyelemmel és tisztelettel közelíti meg.

Magyarország szív-ország, hiszen tudjuk, hogy itt dobog a Föld szíve. Ezt jelzi a Dobogókő elnevezés a Pilisben. Eger szív-város, mert ez a város a Kárpát-medence szíve, így hasonló a funkciója, mint az Országnak: ellátni az egész Földet, az egész Országot az éltető, tápláló, tudást, hitet, szeretetet, örömöt hozó borral – vérrel. Ezeknek pedig legfontosabb eleme: örömet okozni. Élményt nyújtani, erőt adni, megújítani, felvidítani.

Analógiásan, a szervezetben az öröm hordozója a vér, az emberek közötti kapcsolatokban a bor. Ősidők óta. Az Istenek itala.

Magyarországon mindenfajta bor megterem, ami bárhol a világon megteremhet, Egerben szinte minden fajta bor megterem, ami Magyarországon megteremhet. Ezért a magyar bornak, az egri bornak a funkciója és küldetése, hogy ezt a mag-lényegű esszenciális tartalmakat hordozó bort-vért, eljuttassa az egész világra. Nekünk nem ez az elsődleges, hogy egyszerre, egy helyre sokat eladjunk, és jó üzletet csináljunk. Sokkal inkább az, hogy a jó magyar és jó egri bor mindenhová eljusson és elvigye a Szívek szeretetének üzenetét az egész Földre!

 

GROMON TAMÁS 

Elmúltál már 18 éves?

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.