Júliusi helyzetjelentés Tititől

 szoloJúlius derekán Tiborral beszélgettünk a szőlőben zajló munkákról, arról, hogy milyen munkák vannak soron a pincében és természetesen szóba került a Gál Tibor Pincészet új címkéinek bevezetésének visszhangja illetve a nemrégiben kis szakmai körben tartott Gál Tibor "Akkor és Most " kóstoló konklúziója. 

 - Mi újság a szőlőben Titi? 

A kezdeti meglódult szőlő növekedés miatti elmaradásokat lassan sikerül utolérni, és egy rendkívül bizalomgerjesztő évjártnak lehetünk szemtanúi. Egész évben és még most is kb. 2 héttel van előrébb a természet, így korai szüretre készülünk. Nagyon egészséges és élettel teli ültetvényeink vannak. A síkhegyi kékfrankosban idén elindított organikusabb gazdálkodás mind idáig optimizmusra ad okot, mert fantasztikus fürtjeink és leveleink vannak. A szőlő rendkívül vitális és szemmel láthatólag napról-napra egészségesebb. Az idei kísérleti vetésünk sajnos a korai nagy szárazság miatt nem lett túl sikeres, de továbbra is kitartunk mellette, így ősszel-tavasszal folytatjuk a Pajadoson is, hogy a talajaink még "szivacsosabbak" legyenek, ezáltal a hirtelen lejövő csapadékot is sikerüljön megtartani.

- Pincében folyamatos a palackozás, címkézés, mi készül? :)

Jelenleg egy nagy lengyel és angliai exportra készülünk, mely a munka nagy részét kiteszi, de hamarosan elindul a 2017-es vörösborok házasítása is. A 2017-es Kadarka már össze van fejtve, robbanékony, gyümölcsös és izgalmas, hamarosan palackozzuk. Még a szüret előtt a 2017-es Pinot noirunk is palackba kerül, mely az elmúlt 10 év legizgalmasabb pinot-ja.

- Tegnap volt egy "Akkor és Most" kóstoló , mi volt a tapasztalat fehérek- vörösek terén?

Tegnap egy szűk szakmai csapattal megnéztük a Gál Tibor Pincészet evolúcióját két témakörön keresztül. Vörös és fehér házasítások:

  • Csillag 2017
  • Fuzio 2016
  • Fuzio 2015
  • Fuzio 2012
  • Fuzio 2009
  • Gloria 2007, valamint
  • Bikavér 2002
  • Bikavér 2005
  • Bikavér 2009
  • Bikavér 2009
  • Bikavér 2011
  • Bikavér 2013
  • Síkhegy Bikavér 2015
  • Síkhegy Bikavér 2016
  • Pajados Bikavér 2016


Tapasztalataink : Az elmúlt 10 évben a Gál Tibor Pincészet stílusa folyamatosan csiszolódott és finomult. Nem volt semmilyen irányú nagy kilengés, mindig "gáltiborosak" maradtak, de közben "kortársak" is voltak. Minden évjárat hozta az akkori stílusbeli és piaci elvárásokat. A legfiatalabb évjáratok koncentráltak, minerálisak, tudatosak. A régi évjáratok szépen értek, hosszan eltarthatónak készültek, de mai szemmel már nem divatosak. Győztek a fiatalok, de csupán azért, mert 10 évvel mi is öregebbek vagyunk..:)

- Új címkevilág, új arculat. Mik az első visszajelzések?

Szerencsére az új címkék nem "remegtették" meg a piacot, ami azt jelenti, hogy ezt várják el tőlünk. Úgy tudtunk frissülni, hogy közben megtartottuk önmagunkat. Igazodtunk a mostani generációk elvárásaihoz, de a tradicióinkat is megtartottuk. Hálásak vagyunk, hogy ebben grafikusunkra, Ipacs Gézára támaszkodhattunk, aki hamar megértette, mi az új Gál Tibor korszak üzenete.

 Eger, 2018.július 4.  Gál Veronika, Gál Tibor

Elmúltál már 18 éves?

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.