Az egy időben akár száz főt is kényelmesen befogadó, sokarcú Fúzió mindenre felkészült háziasszonya Titi húga, Gál Veronika. Korát és törékeny alkatát meghazudtoló felkészültséggel és határozottsággal fogadott minket: “2015-ben összesen 16.000 vendég fordult meg a házban; a mi feladatunk az, hogy minden téren minőségi kiszolgálást nyújtsunk, legyen szó egyéni látogatókról vagy céges csoportokról”. Két szinten, más-más funkciójú és kialakítású terekben várják a vendégeket. A közös nevező természetesen a bor. “Ez az örökségünk, és ezt szeretnénk méltó környezetben továbbadni.” A Gál Tibor Fúzióban a
Pincészet összes forgalomban lévő bora kóstolható; ottlétünkkor éppen 15 különböző tétel volt nyitva.
A pincészet portfóliója a tudatosságot és a borvidék adottságait tükrözi: kereskedelmi forgalomban mindössze három bor, az Egri Csillag, a Bikavér és a Pinot Noir jelennek meg. Helyben, kuriózumként kóstolhatók csak a limitált szériás fajtaborok, mint a kadarka, a kékfrankos, a cabernet franc, a syrah, vagy éppen a hazánkban kevéssé elterjedt viognier. A Csillag a dobogósok között is kiemelt szerepet kap, hiszen a teljes, kb. 150.000 palackos termelésnek több mint harmadát teszi ki.
Gál Tiborék az Egri Csillagban a borvidék megújulásának ígéretét látják:a szabályozás elkészülte egy határozott lépés az egységes borvidéki minőség irányába, ugyanakkor megadja a borásznak a szabadságot a termőhely jellegzetességét, az egri borvidékre jellemző sokszínűséget kifejező bor elkészítéséhez. A 2014-es Gál Csillag kilenc fajta házasításának eredménye: az alapot a leányka és a királyleányka adja. A 2015-ös Egri Csillag idén márciusban debütált.
Bikavérből két kategóriában is találunk bort Gál bort a Fúzió itallapján. A 2013-as „Titi” kékfrankos, pinot noir, cabernet franc, syrah és portugieser házasítása. Ebben az egyes fajták borát külön-külön érlelték, a házasítás után pedig 6 hónapot töltött a bor palackban. A végeredmény egy könnyed, gyümölcsös, harmonikus bikavér, amely külföldön – elsősorban Lengyelországban – is népszerű. A Csillag mögött ez a pincészet második legnagyobb palackszámú bora, a maga 20.000-es mennyiségével.
Egy szinttel feljebb, a superior kategóriában pedig a Selectiont kínálják: a bor 18 hónapos hordós és 6 hónapnyi palackos érlelést követően kerül forgalomba; itt már nagyobb testtel és komplexebb ízvilággal találkozunk.
Egyedülálló módon a vendégeink akár saját bikavér házasításukat is elkészíthetik nálunk – ehhez egy speciális bikavérautomata áll rendelkezésükre. Az emeleti Bikavér Múzeum pedig a legmodernebb technikával, interaktív módon mutatja be az egri borvidéket, a pincészeteket, az egyes dűlőket, a bikavér legendáját, történetét, jellemzőit, a házasítható borok aromaprofilját” – vezetett körbe Veronika.
Bár kétségtelenül a két klasszikus egri házasítás, a Csillag és a Bikavér teszi ki a pincészet termelésének legnagyobb hányadát, érdemes a fajtaborokat is végigkóstolni. A mindössze néhány ezre palackszámmal készülő Kadarka a mindennapok könnyed, fűszeres, karakteres bora. A Síkhegyről szüretelt, szűretlen Cabernet Franc és a Pajados dűlőből származó Syrah a prémium ligában szerepel, mindkettő erősen limitált palackszámmal. A kereskedelmi forgalomban nem, ám a Fúzióban kapható 2011-es Kékfrankos pedig igazi élménybor, a fajtára jellemző elegáns fűszerezettséggel.
Forrás: Vinoport/Kerülőutak