Skip to content

Kihagyhatatlan egri borászat lettünk

Eger évről-évre rengeteg turistát vonz, amiben a barokk gyöngyszem gazdag történelme, kiváló fürdői, kultúrkincsei és a legendás vár mellett a bor is egyre nagyobb szerepet játszik. A szüreti időszakban ez utóbbi miatt kerestük fel a borvidéket, három olyan borászatot megcélozva, ahol a kiváló borok mellett egyéb attrakciók is szórakoztatják a nagyérdeműt.

Elméleti tudásunkat egy hamisítatlanul XXI. századi Bikavér múzeumban alapoztuk meg, majd utunk csodás panorámájú, festői szőlőskerteken át vezetett egészen a grandiózus egykori kőbányáig, ahol a borosgazda hoppmesterként egy cirkuszos kocsiból irányítja birtokának ügyes-bajos dolgait. De kezdjük az elején!

Gál Tibor FÚZIÓ bor élménycentrum – Minden a helyén

Utunk Eger belvárosában indult, pár lépésre a hangulatos sétáló utcától. A Gál Tibor Pincészet a Csiky Sándor utca 10. szám alatt egy műemlék épületet mentett meg az enyészettől és alakította többfunkciós élménykomplexummá. Innen a névválasztás – FÚZIÓ, hiszen jól megfér itt egymás mellett a Bikavér múzeum, a borbár, a rendezvényhelyszín a látvány- és érlelő pincével

A FÚZIÓ-ban Gál Veronika és ifj. Gál Tibor kalauzoltak bennünket, akik a második generációt képviselik a borászcsaládban. Édesapjuk, néhai Gál Tibor, nemcsak a családi pincészet alapítója volt, hanem igazi közösségi ember, a minőségi magyar borászat újraindulásának legmeghatározóbb alakja. Eredményeit, szakmai újításait, hazai- és nemzetközi borászatoknál elért sikereit vég nélkül lehetne sorolni, hatása kitörölhetetlenül tovább él. Megismerve gyermekeit láttuk, hogy a vér nem válik vízzé, hiszen a FÚZIÓ már a fiatalok közösségépítő munkájának eredménye, amelynek célja az Egri borvidék és a Bikavér imázsának növelése.

A Bikavér múzeumban megismerkedtünk a híres egri cuvée készítésének szabályaival, ráadásul egy ún. “Bikavér automata” segítségével – különböző alapborok házasításával – a vállalkozó kedvűek alkalomadtán helyben el is készíthetik a saját ízlésüknek leginkább megfelelő Bikavért. A múzeum másik főszereplője a Bikavér fehér párja, az Egri Csillag. Ilyen néven a borvidéken 2010 óta készítenek fehér borházasításokat meghatározott feltételek mellett, tudatosan kihasználva azt a szerencsés adottságot, hogy a borvidék fehérborokban is rendkívül erős. 

A bormúzeumban emellett különböző borászati és szüreti eszközökkel ismerkedhetünk, illatfelismerő játékkal tesztelhetjük és fejleszthetjük a borok felismeréshez elengedhetetlen szaglóérzékünket és egy interaktív térkép segítségével megismerhetjük az Egri borvidék pincészeteit, borászait.

A FÚZIÓBAN nemcsak kiváló borokat kóstoltunk (a bortúra során kóstolt borok rövid bemutatását lásd keretes írásunkban), hanem egy látványban és ízekben is kifinomult, kreatív ételsort is végigkóstolhattunk, amely Szeredi Tamás munkáját dicséri. A kacsamell és a Kadarka párosítás felülmúlhatatlannak tűnt, de jött a törökmézes étcsokoládé költemény a Titi Bikavérrel és újra – immáron sokadszor – elbizonytalanodtunk, hogy mi is ízlett a legjobban. 

Jelentkezés Borkóstolóra

Kóstolóink részleteiről tájékozódhat a Borkóstolók aloldalon.

Az online foglalás visszaigazolást követően érvényes!

A kóstoló tartalmazza a vizet. A pince és az Interaktív Múzeum bemutatását, a szakmai vezetést. Valamint tartalmaz a csoport részére egyszeri 10% borvásárlási kedvezményt.

Szeretnénk kapcsolatban maradni Önnel, ezért engedje meg, hogy első kézből értesíthessük a velünk kapcsolatos érdekességekről, eseményeinkről, kedvezményeinkről.

AZ EMAIL CÍM MEGADÁSÁVAL ELFOGADJA AZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEINKET ÉS AZ ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATUNKAT