Skip to content

Pinot Noir vertikális kóstolót tartottunk

Pinot Noir Vertikális kóstolót tartottunk

Sokszor gondolkodom azon, hogy mi lenne a legjobb környezet ezeknek a boroknak a bemutatására.

Gyakran úgy gondolom, hogy sokkal patinásabb, extra profi körülmények között kellene ezeket a kóstolókat megtartani, meghívót és kocsit küldeni a vendégekért, vörös szőnyegen bevezetni őket. 🙂 Fehér kesztyű, öltöny a sommelier kollégákon, nagy történetek, beszámolók, régi képek aztán tölthetnénk a régi tételek, de nem ám sokat, éppen csak egy kis kóstolót.

Máskor meg úgy érzem, hogy a csapatunk annyira fiatal, mi magunk is azok vagyunk, hogy nem tudnánk prezentálni egy ilyen magas léptékű kóstolót hitelesen, meg talán nem is kell. No meg, ameddig a felét nem sikerül elmondani annak, amit gondolok és érzek, addig nem kell erőltetni, csak azt, ami természetesen jön.           

Apa is ezt szerette! Mindig azt mondta, hogy úgy kell viselkedni, ahány évesek vagyunk. E szerint teszünk!J

Így azt találtuk ki, hogy bevonunk mindenkit a Pincéből. A fiatalabb tételeket a fiatalok mutatták be, a régebbieket pedig azok, akik már régóta dolgoznak nálunk.

Aztán elkezdődik a kóstoló. Sokan kíváncsiak a régi tételekre, majd hamar kiderül, hogy nem hiába.

A borokat nem dekantáltuk, jóval előtte kibontottuk, úgy éreztük a Pinot-nak ennyi elegendő.

Pajados 13’: Kifejezetten savhangsúlyos évjárat bora, szép gyümölcs és fűszer készlet, fiatal tannin, nagy potenciál. Magas alkohol, még érlelődhet, bizonyára jó lehet még 1-2 évig palackban érlelni. – Titi kezdi, övé az első szó joga, hiszen a Pinot számára a „HERCEGNŐ”.

Síkhegy 12’: Gyümölcsbomba, sokkal kerekebb, gömbölyűbb tétel a 13-asnál, harmonikus, semmi sem lóg ki belőle. Sötét, tanninos tétel, izgalmas fűszerességgel. – Dóri a legújabb ember a vendéglátásban, ez volt az első bor amit kóstolt nálunk, és csak annyit mondott :-„WOW!”

Síkhegy 09’ : Sokáig ő volt a „zabigyerek” nem tetszett fiatal korában, kifejezetten kócos tétel volt, mostanra 5 év után is úgy érezzük, hogy egy fiatal borról van szó, vibráló savakkal, sokszínű íz jegyekkel, minden kóstolásnál más, nagyon vagány !- Barna, aki mesél róla, ez az ő bora! Lezser, de mégis vagány előadásban.

Pajados 06’: Egyik legkiválóbb Pinot Noir, rendkívüli balansz, intenzitás, mi 99 pontot adnánk rá, tökéleteshez közeli. – a legkisebb Gál lány kedvenc bora.

Síkhegy 04’: Puhább, elegánsabb tétel, hát igen ez a Síkhegy terroir, légies, könnyed bor, mégis rendkívüli a bel tartalma. – Balázs mesél, méghozzá egy történetet a régi borokról, borkóstolókról.

Grőber 03’: Nem csoda, hogy Grőber Jenőnek itt volt területe, az Érsekség terülteti is csak itt voltak, nem volt egyszerű itt földhöz jutni, neki mégis sikerült.

A borban visszaköszön a terroir, gyümölcsös, avaros, földes íz jegyek, rendkívüli savak, roppant elegáns tétel!- Én mutattam be, bevallom az egyik legjobb Pinot Noir, amit valaha ittam, de mivel én is csak 13 éves voltam ennél az évjáratnál, így bevallom sokat kérdeztem, mielőtt elmondtam, hogy miről szól nekem.

Síkhegy 02’: Tüzes bor! Nagyon intenzív az alkohol, ami ilyen idős tételnél meglepő, fantasztikus gyümölcskészlet, azonban a fűszeressége sem elhanyagolható- Gromon Tamás bácsi bora lett a kóstolón, hitelesen!

Birtok Pinot Noir 99’: Matuzsálem! Gömbölyű Pinot Noir, minden a helyén! Pont itt az ideje, hogy megigyuk, hiszen már van folytatás a 2009-es személyében!- Történetünk keretben végződik, hisz Titi fejezi be a mondani valót. Logikus érvek, kristálytiszta konklúzió. Mint mindig!

Kimaradt Szeredi Tamás. Ő ez alkalommal ételekben mondta el, hogy számára mi a Pinot Noir. Azt gondolom, hogy a bor –étel párosítás nagyon el lett találva, Sóban sült cékla- az avaros, földes íz jegyeket adta a vissza, a borjúmáj tökéletes állagával, fahéjas szilvával pedig igazán vagány kísérője volt a borok gyümölcs és fűszer készletének!

Remek kóstoló volt, büszkeséggel tölt el, hogy ilyen borokat tudtunk bemutatni és igazán jó volt meghallgatni a többieket, kinek mit jelent, vajon neki is azt jelent-e, amit nekem?

Közben meg rájöttem, hogy itt nem is kell izgulni amit, hogy mit mondok , legyen tartalma, hisz ezt megkönnyítik a borok:

–         Beszélnek helyettünk!

Eger, 2015. október 23.

Gál Veronika és Boros Barna

Jelentkezés Borkóstolóra

Kóstolóink részleteiről tájékozódhat a Borkóstolók aloldalon.

Az online foglalás visszaigazolást követően érvényes!

A kóstoló tartalmazza a vizet. A pince és az Interaktív Múzeum bemutatását, a szakmai vezetést. Valamint tartalmaz a csoport részére egyszeri 10% borvásárlási kedvezményt.

Szeretnénk kapcsolatban maradni Önnel, ezért engedje meg, hogy első kézből értesíthessük a velünk kapcsolatos érdekességekről, eseményeinkről, kedvezményeinkről.

AZ EMAIL CÍM MEGADÁSÁVAL ELFOGADJA AZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEINKET ÉS AZ ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATUNKAT