Skip to content

Apa a Pinot Noirban hitt, én a Bikavérben

Honnan jött a Titi név, és miért ez a neve a Bikavéreteknek? 

Gyermekként a családom mindig így hívott, és úgy tűnik a borkedvelők is átvették.:). Apa balesete után mindenáron folytatni szerettem volna az örökségét, pontosan ugyanúgy, ahogy ő csinálta! Ezért a 2004-es évjáratból elkészítettem életem első Pinot Noirját, melyet már a saját nevemmel hoztunk forgalomba Titi Pinot-ként. Apa volt a példaképem, és neki ez volt a kedvenc fajtája, azt gondolta, hogy ez lesz a nagy egri fajta. Azonban teltek az évek, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem és az időjárás változásával a gondolkodásom is megváltozott. Évről évre, egyre jobbak és érettebbek a Bikavér házasításunk alapanyagai a pinot pedig “beszürkült” a sorba. Ezért döntöttem úgy, hogy ideje irányt változtatni és ráfordulni a Bikavérre a pinot helyett. Így került át a Titi név a Bikavérre! 

Miért pont Bikavér?

Az elmúlt 26 év tapasztalata Egerben, hogy a házasításokban sokkal több lehetőség, biztonság, kiszámíthatóság, valamint izgalom rejlik. A házasításokkal folyamatosan magas minőséget tudunk készíteni, míg a fajtaborok néha meglepően jók, néha bosszantóan szerények. Mivel a borászat is egy vállalkozás, ezért nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy csak a különleges évjáratokra koncentrálunk, szükségszerű minden évből a lehető legjobbat kihozni. Én ilyen formán a házasításokban látom a főszerepet. Valamint Egerben az a tapasztalat, hogy évről évre, azok a házasítások szerepelnek a legjobban, aminek az alapja a kékfrankos és sok fajtából állnak. Mindezen következtetéseket levonva el is érkeztünk a válaszhoz, miszerint Bikavérre kell koncentrálnunk, hiszen a Bikavér egy kékfrankos alapú sok fajtából álló házasítás. 

Nem zavaró, hogy lehet vásárolni Bikavért 400 Ft-tól 8-10 000 Ft-ig?

De!.:) Sajnos mi egriek még sosem voltunk olyan bátrak, hogy rendet tegyünk ebben a kérdésben. A világban kevés borvidéknek van olyan lehetősége, hogy saját márkája legyen. Nekünk 100 éve van! Sajnos kihasználjuk és nem őrizzük, védjük, építjük (tisztelet a kivételnek). Azt tapasztaljuk, hogy egy-egy márka meghatároz egy karaktert, egy minőséget. Nem lehet hosszútávon sikert elérni, ha ugyanazon márkanév alatt különböző minőségeket készítünk. Ezt beláttam én is, ezért úgy döntöttem, hogy megszüntetem a saját pincészetünkben a két-három szintű bikavéreket, és csak egyet szeretnék csinálni. A legjobbat. Ezért a 2017-es évjárattól a Gál Tibor Pincészet csak Bikavér Superior kategóriát szándékozik készíteni.Természetesen a Bikavért is a dűlőszelekción keresztül lehet sikerre vinni, ezért fontos, hogy megmutassuk, hogy Eger legkülönlegesebb dűlői a Síkhegy, Pajados, Nagy-Eged mire képesek, de már ezekről  a dűlőkről is csak és kizárólag Bikavért fogunk készíteni. A dűlők nincsenek fölé rendeltségi viszonyban a Superior Bikavérekhez képest, csupán színesebbé, érdekesebbé teszik a borvidéket. Az értéküket a limitáltság jelenti. 

Azért ez elég komoly változás az eddigiekhez képest, nem?

A pincészet mottója: Megtartva meghaladni. Azt gondolom, hogy a fejlődésünk egy egyenes vonallal megrajzolható, nincsenek logikátlan változtatások, csupán letisztultabban gondolkodunk. Apa rengeteg kaput kinyitott, és próbált használni,  mi ezek közül párat bezártunk, és csak azt szeretnénk nyitva tartani, amin a legtöbbször mentünk ki. Én ezeket a változtatásokat szükségszerűnek láttam és látom a mai napig. Dinasztikus borászat létrehozására szerződtem magammal, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy minden generáció a maga tudása szerinti legjobbat beletegye a fejlődésbe! 

Gál Tibor

2019. Február

 

 

Jelentkezés Borkóstolóra

Kóstolóink részleteiről tájékozódhat a Borkóstolók aloldalon.

Az online foglalás visszaigazolást követően érvényes!

A kóstoló tartalmazza a vizet. A pince és az Interaktív Múzeum bemutatását, a szakmai vezetést. Valamint tartalmaz a csoport részére egyszeri 10% borvásárlási kedvezményt.

Szeretnénk kapcsolatban maradni Önnel, ezért engedje meg, hogy első kézből értesíthessük a velünk kapcsolatos érdekességekről, eseményeinkről, kedvezményeinkről.

AZ EMAIL CÍM MEGADÁSÁVAL ELFOGADJA AZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEINKET ÉS AZ ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATUNKAT