Tibor úttörője a borok szortiment-szűkítésének, vállalva kockázatot, de a maximalizmusból nem enged. A Bikavérek és az Egri csillag mellett viszont jelennek meg olyan kincsek, amik kizárólag az arra érdemes évjáratban születnek meg. Utoljára 2011-ben készített a pincészet önálló Cabernet franc-t, és a 2016-os év ismét megajándékozott minket a lehetőséggel, hogy egy igazi, fajtát kifejező karakterű bort alkossunk.
A különleges és egyedi évjárat Cabernet franc-jából mindösszesen 1000 palack született a Síkhegy és Pajados dűlők terméséből. 14 hónapig volt 5 hektós magyar tölgyfahordókban, és mostanáig, tehát közel 2 évet érlelődött palackban, mielőtt forgalomba került.
Így ez egy nagyon izgalmas időszak, hogy újra megmutathatjuk kedves vendégeinknek, borkedvelőink számára.
A történethez még hozzátartozik az is, hogy jó ideig hadban álltunk a Cabernet franc-nal, mert a borvidék a későn érő fajtákkal elég mostohán tud bánni, de az elmúlt évek meleg évjáratai kedveztek neki, így egyre izgalmasabb alapanyagok és persze fajtaborok is születnek, mint például most ez a 2016-os.
Első kóstolásra fahéj, szegfűszeg és szilva kompót. Idővel csokis, kávés jegyeket fedezhetünk fel, illetve különleges pipadohányt. Illatkészlete elképesztően sokrétű. Finom, szájat betöltő íz világ. Sokáig elemezhető bor.
Dűlő: Síkhegy, Pajados
Szüret ideje: október vége
Technológia: 500 literes fakádakban, spontán erjesztés, 25 napos héjon áztatás, majd 14 hónapig 50 literes magyar tölgyfahordókban érlelve
Palackszám: 1000 db
Gasztronómiai ajánlat: Báránysültekhez, füstölt sajtokhoz
További információért kattintson webshopunkra: Gál Tibor Cabernet franc 2016