PINCÉSZET

filozófiánk

A Gál Tibor borok azzal az elképzeléssel készülnek, hogy az élet legjobb dolgait – köztük a bort – élvezni és értékelni kell. Szenvedélyünk, hogy olyan borok szülessenek a kezeink alatt, melyek minden egyes kortya egyedi, harmonikus és izgalmas.

Törekszünk arra, hogy boraink innovatívak legyenek, de hagyományokat követve készüljenek. A természetet tiszteljük, ami otthont biztosít a növényeknek, így célunk, hogy minimalizáljuk a környezetre gyakorolt káros hatásokat. Utunk már tart az organikus szőlőtermesztés felé, és ez az út nagyon sokat jelent és tanít számunkra.

Szeretnénk minél természetesebbek maradni, a minőség feláldozása nélkül, de nem akarunk átlagosak lenni. Arra figyelünk, hogy amit készítünk az kifejező, kimunkált, izgalmas és őszinte legyen.

A borász

„Örökség volt a borászat, amibe hirtelen csöppentem bele. Eleinte csak a kötelességet láttam benne, majd az idő haladásával, apránként értettem meg, hogy ez az út az enyém. Ez pontosan az az élet, amit élni szeretnék. Alkotni akarok!

Mára a szőlészetet én vezetem, a pincében a borkészítés összes fázisát irányítom és csinálom. Már nagyon élvezem. Igyekszem folyamatosan képezni magam és időt szánni arra, hogy megértsem a szőlők egyedi tulajdonságait, majd azt felhasználva tökéleteset alkossak. Ez a lételemem. Nem csak a borokról van szó. Folyamatosan újítok és tervezek a pincészettel, a borokkal és az egri borvidékkel kapcsolatban is.

A hagyomány, a múlt és édesapám nagyon fontos számomra. Amit biztosan tőle örököltem az a kockázatvállalás. Nem tartom helyes döntésnek az aranyközéputat, a meghökkentés erejében hiszek. Pontosan ezért szeretem a borkészítést, mert minden elképzelésemet, gondolatomat kifejezhetem, szabadon.”

Gál Tibor

a természet tisztelete

A térség éghajlata és talajadottsága egyedülálló. Az egyik év száraz és nagyon meleg, a másik esős és hideg. A természet különlegességét és kiszámíthatatlanságát mi értékeljük, és azt szeretnénk, ha a borok tükröznék is ezt. Természetesen minden évjárat mutatja a hasonlóságokat, de nem hiszünk a receptekben, vagy az ismétlésben. Minden termés különböző tulajdonságokat hordoz, így minden évjárat saját történettel rendelkezik.
A bor minősége a terroir kifejeződésével kezdődik – a talaj, az éghajlat és az emberi munka kölcsönhatása „csak” befolyásolja a szőlőt. A szőlőmunka a természetért való munkát jelenti számunkra. A boraink egyre inkább tükrözik „származásukat”.
Természetesen a borász dönti el az erjedés hosszát, a hordó típusát, a házasítási arányokat, – a borászkodás megfontolt döntések sorozata – aminek a végén létre jön a harmónia. Megszületik a vágyott bor.
Végső célunk, hogy a terroir, a fajta és a borvidék sajátosságait együttesen fejezzük ki a természettel összhangban. Boraink, intenzív ízükről, eleganciájukról, különleges textúrájukról ismertek.

A szőlőmunka nem egyszerű, szakértő gondoskodást, törődést igényel. A kézzel művelt szőlő hálásabb és a kézzel szüretelt szőlő finomabb. Igazán sok dolgot kell kézzel megtenni, annak érdekében, hogy a szőlő megfelelő minőségű legyen.

labirintus

A labirintus

A Gál Tibor Pincészet szimbóluma a labirintus. Egy olasz bárónő tervezte ezt az ábrát számunkra, mely az Eger alatti labirintusos pincerendszereket jelképezi. A sors fintora, hogy a Gál Tibor Fúzióban a fejünk felett lévő tégla boltívek is labirintusszerűen körvonalazódnak.
„Ahhoz, hogy egy ember bejusson egy labirintusba vagy kitaláljon belőle, mindig kiváló megfigyelő és tájékozódó képességre, a nehézségek leküzdésére való hajlamra és bizonyos időre volt szükség – márpedig ezekkel az adottságokkal minden ember más-más mértékben rendelkezik. Nem nehéz felismerni ebben a komoly felkészülést igénylő útban az emberi életút elvont megfelelőjét, illetve azt, hogy mélyebb értelemben a labirintus középpontja a nagyobb tudatosság és tudás elérését jelképezi.” Számunkra a bor készítése is ugyanilyen szövevényes, titokzatos, izgalmakkal teli út.

 

Birtok

Lankás dombok. Egyedi karakterek. Selymes borok. A talajok változatossága hihetetlen sokszínűséget mutat. Szinte minden szőlőterületünk különböző talajjal rendelkezik, melyek tulajdonságai jól felismerhetőek a borokban. Egerben egyaránt képesek vagyunk igazán szép, nagy testű fehér és a legelegánsabb vörösborok megalkotására. Pincészetünk kezdetektől fogva arra törekszik, hogy ezeket az adottságokat, a terroirt maximálisan tükrözze a borokban.Ezért Kiemelt hangsúlyt fektetünk a dűlőszelektált kis tételekre. 

Az első telepítéseink a Síkhegy és a Pajados dűlőkben voltak. Kékfrankos, Kadarka, Viognier, Pinot noir és Syrah. A saját szőlőből készített Gál Tibor borok története itt kezdődött. Azóta is leginkább ezeken a területeken bővültünk, de már hozzájutottunk 50 évnél is idősebb ültetvényekhez.

Síkhegy

17,89 hektár
Talaj: agyagos vályog, barna erdőtalaj
Szőlőfajta: Pinot Noir, Szürkebarát,Tramini, Leányka, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon,
Fekvése: D, Dk

Az innen született borok mélyek, intenzívek, és közben rendkívül elegánsak, szerintünk ezek az egri grand cru borok.

Pajados

15,11 hektár
Talaj: Erodált riolittufa képződmény
Fajták: Kékfrankos, Syrah, Pinot Noir,Kadarka, Viognier, Savignon Blanc,Pinot Blanc
Fekvés: D,DK ,DNY

A Pajadosról készült borok tele vannak minerális jegyekkel, hihetetlen gazdagsággal és fűszerekkel. A Gál Tibor Pincészet premier cru borai innen származnak.

Tornyos

4,08 hektár
Talaj: agyagos vályog, barna erdőtalaj
Szőlőfajta: Kékfrankos
Fekvés: ÉK, DK

A Tornyos ma már a Síkhegy részét képezi, de önálló egységként emlegetik a borászok egymás közt. Amelyik évjárat alkalmas arra, hogy limitált szériás Kékfrankost is készítsünk, az általában erről a területről származik.

Áfrika

3,73 hektár
Talaj: agyagos vályog, tufán képződött nyiroktalaj
Fekvés: D
Szőlőfajta: telepítés előtt…

Nagy-Eged

1,03 hektár
Talaj: Erodált mészkő
Fekvés: D, DK
Szőlőfajta: Kékfrankos, Kadarka

A változatos talaj
Egyedülálló talajfajtáink, igazi, természetes, karakteres borokat képesek adni. A természet védjegye megkérdőjelezhetetlen. Mivel a szőlő gyökerei három-négy méteres mélységig is képesek lehatolni a talajban, nem csak a feltalaj típusa, hanem az alatta található alapkőzet is meghatározza a stílusát, az ízvilágát a bornak. Ahogy növekszik a talaj agyagtartalma, úgy válnak a borok testesebbé és koncentráltabbá. A terroir kiismerése az egyik legfőbb törekvésünk, folyamatosan azon dolgozunk, hogy a borok minél kristályosabban kifejezzék a „származásukat”.

A borvidék
„Az egri borvidék erőssége a változatosság. Nem csak a szőlőfajták, termőterületek változatossága, ami alkalmas arra, hogy kiváló cuvée borokat készítsünk, hanem a táj, a város, a falvak és fürdők sokszínűsége, mely lehetőséget teremt arra, hogy változatost élményt nyújtson.” Gál Tibor

Történetünk

1989

Jókor - jó helyen

1989-ben, id. Gál Tibor az Egervinben borászati ágazatvezetőként dolgozott, amikor Ludovico Antinori márki tiszteletét tette az egri borkombinátban. Három óra kóstolgatás és beszélgetés után, meghívta, hogy segítse munkáját a Toszkán Ornellai birtokon.” A feleségem egy csodálatos asszony. Ő biztatott a legjobban, hogy nyugodtan vágjak bele, csináljam, bátran nézzek előre. Előttem van a kép. Szeptember 15-én egy föltornyozott Zsiguli kombival gördültünk be. Édesapám is velünk volt. Azon a napon tartották az Ornellaia pince megnyitó ünnepségét, ott volt a nagyvilág notabilitása. A monacoi herceg, több miniszter, az Agnelli család, hatszáz fontos ember, a környék kéklett a csendőröktől, mi meg jöttünk a Zsigulinkkal. A kapunál az őr beszólt a titkárnőnek, hogy jöjjön már ki, mert itt van egy magyar cigány család. Ki is jött értem, s hallom, hogy nagyon érdeklődik irántam a carabinieri. Ő az új borászunk, mondta a titkárnő. Hát így kezdődött.” id. Gál Tibor

1991

Toszkán évek

id. Gál Tibor közelről láthatta, hogy építi föl magát Toscana, mint borvidék szinte az ismeretlenségből a világ élvonalába. Pincemunkásból főborásszá küzdötte fel magát az Ornellaia birtok életében, egyformán jó kapcsolatot ápolva mind a dolgozókkal és a vezetőséggel. Első sorból figyelhette a borvilág egyik legnagyobb márkájának felépítését, fejlődését, szervezeti felépítését és kereskedelmét. Családjával legizgalmasabb éveit élte a Toszkán Paradicsomban.

1992

Back to the basics

1992 végén tért haza a Gál család Olaszországból, hogy a családfő id. Gál Tibor megalapítsa a Gál Tibor Pincészetet. A cég akkoriban G.I.A. Kft. néven indult, Gál Tibor, Nicolo Incisa és az A. betűt hozó BMW Alpina társaságában.

1993

A pincészet első évei

A Pincészet az első három évben csak fölvásárolt szőlőből készített bort. Korán felfigyelt rá a szakma. 1993-ban Chardonnay, Cabernet Sauvignon és Kékfrankos készült. Az 1993-as 36 ezer palack után, a következő évben már 47 ezer palack került a piacra.

1995

Az első Bikavér

1995-ben már 65 ezer palackot dobott piacra. Ekkor jelent meg az első Gál Tibor Bikavér, ami igazi áttörés volt. Emellett sok figyelem fordult a Pinot Noirra, ami a vörösboroknál tudatosan a csúcskategóriába tevődött.

1997

Flying winemaker

Az első szőlőterületeket 1997-ben vásárolták meg. “Lehet vásárolt szőlőből is jó bort készíteni, de igazán szépet, csak saját tulajdonú alapanyagból.”(id.Gál Tibor”). id. Gál Tibor egy évben 50-60 napot töltött Egerben. A többi idejét szaktanácsadóként osztotta meg a toscanai Ornellaia, Aia Vecchia, a friuli-i Roncaia, a piemonti Barbara Incisa borászatánál . Hasonló feladatokat kezdett el a Pannonhalmi Apátság ötvenhektáros birtokán és a bátaapáti Eurobor Kft-nél.

1997

Flying winemaker

Az első szőlőterületeket 1997-ben vásárolták meg. “Lehet vásárolt szőlőből is jó bort készíteni, de igazán szépet, csak saját tulajdonú alapanyagból.”(id.Gál Tibor”). id. Gál Tibor egy évben 50-60 napot töltött Egerben. A többi idejét szaktanácsadóként osztotta meg a toscanai Ornellaia, Aia Vecchia, a friuli-i Roncaia, a piemonti Barbara Incisa borászatánál . Hasonló feladatokat kezdett el a Pannonhalmi Apátság ötvenhektáros birtokán és a bátaapáti Eurobor Kft-nél.

1998

Év bortermelője díj

1998-ban kapta meg id. Gál Tibor első jelölésből az Év Borásza díjat, amit egész családja jelenlétében a budai Hilton Szállóban vehetett át. Ugyanebben az évben készítette el azt az Ornellaia Super Toscan cuveé-t, amit később 2001-ben a Wine Spectator magazin top 100 borának első helyezettjévé választott.

1998

Év bortermelője díj

1998-ban kapta meg id. Gál Tibor első jelölésből az Év Borásza díjat, amit egész családja jelenlétében a budai Hilton Szállóban vehetett át. Ugyanebben az évben készítette el azt az Ornellaia Super Toscan cuveé-t, amit később 2001-ben a Wine Spectator magazin top 100 borának első helyezettjévé választott.

2001

A Capaia birtok

2001-ben kezdi meg id. Gál Tibor szaktanácsadói tevékenységét a dél-afrikai Capaia birtokon, ahol már a teljes birtok felépítése ötletei alapján indult el. Szintén ebben az évben vásárolta meg Szeremley Hubával közösen a Hatvan melletti nagygombosi 100 ha-os Grassalkovich birtokot.

2001

A Capaia birtok

2001-ben kezdi meg id. Gál Tibor szaktanácsadói tevékenységét a dél-afrikai Capaia birtokon, ahol már a teljes birtok felépítése ötletei alapján indult el. Szintén ebben az évben vásárolta meg Szeremley Hubával közösen a Hatvan melletti nagygombosi 100 ha-os Grassalkovich birtokot.

2002

Az első dűlőszelektált borok

2002-ben születnek meg az első dűlőszelektált Pinot Noirok a Síkhegy, Pajados, és a Grőber dűlőkről. Ekkor már közel háromszázezer palack bor készül a Gál Tibor Pincészet érdekeltségeiben.

2002

Az első dűlőszelektált borok

2002-ben születnek meg az első dűlőszelektált Pinot Noirok a Síkhegy, Pajados, és a Grőber dűlőkről. Ekkor már közel háromszázezer palack bor készül a Gál Tibor Pincészet érdekeltségeiben.

2005

Gál Tibor 1958-2005

2005. február 10-én id. Gál Tibor dél-afrikai szaktanácsadói munkája során tragikus hirtelenséggel elhunyt, ezután családja vette át a birtok irányítását. Ugyanebben az évben jelölték a Németországban a világ legrangosabb borászati díjára a bor Oscar díjra. A díjátadón Gál Tiborné és ifj. Gál Tibor vett részt.

2005

Gál Tiborné munkái

2005-től 2010-ig Gál Tiborné irányítása alatt zajlottak a munkák, a mindennapi teendőket ifj. Gál Tibor is fáradhatatlanul segíti a Corvinus Egyetem borászati szakának elvégzése mellett. A borbemutatók, külföldi expók, pince és szőlőmunkák hamar berántják a vállalkozás körforgásába, így a vágyott Forma 1-es karrier sajnos szertefoszlik.

2005

Gál Tiborné munkái

2005-től 2010-ig Gál Tiborné irányítása alatt zajlottak a munkák, a mindennapi teendőket ifj. Gál Tibor is fáradhatatlanul segíti a Corvinus Egyetem borászati szakának elvégzése mellett. A borbemutatók, külföldi expók, pince és szőlőmunkák hamar berántják a vállalkozás körforgásába, így a vágyott Forma 1-es karrier sajnos szertefoszlik.

2010

A borkötvény

A 2010-es évet nehéz anyagi helyzetben kezdi meg a pincészet, így találja ki ifj. Gál Tibor és öccse Gál Zsombor a Magyarországon korábban még nem ismert Borkötvényt, mely a pincészet anyagi liquiditását serkenti. A Borkötvény több, mint száz érdeklődőt vonzott, akikkel ma is szoros kapcsolatot, barátságot ápol a pincészet.

2010

A borkötvény

A 2010-es évet nehéz anyagi helyzetben kezdi meg a pincészet, így találja ki ifj. Gál Tibor és öccse Gál Zsombor a Magyarországon korábban még nem ismert Borkötvényt, mely a pincészet anyagi liquiditását serkenti. A Borkötvény több, mint száz érdeklődőt vonzott, akikkel ma is szoros kapcsolatot, barátságot ápol a pincészet.

2010

Az Egri Csillag

2010. február 10-én a Gál Tibor Pincészet meghívására 60 egri borász jelenlétében megszületik az Egri Csillag gondolata, ami a Bikavér fehér párjaként mutatkozik be, és célja, hogy a borvidék másik zászlós bora legyen.

2010

Az Egri Csillag

2010. február 10-én a Gál Tibor Pincészet meghívására 60 egri borász jelenlétében megszületik az Egri Csillag gondolata, ami a Bikavér fehér párjaként mutatkozik be, és célja, hogy a borvidék másik zászlós bora legyen.

2011

Társak

2011-ben két magyar csendestárs érkezett a pincészethez, akik a Gál családdal közösen célul tűzték ki id. Gál Tibor munkásságának továbbörökítését. Ettől az évtől a birtok főborásza és szakmai vezetője ifj. Gál Tibor, aki külföldi tapasztalatai felhasználásával, és különc minimalista maximalizmusával egy újszerű birtok létrehozását kezdte el. A borturizmus fellendítésére és az Egri Bikavér hírnevének erősítésére megálmodott egy attraktív a mai kor szellemiségének megfelelő modern borkomplexum létrehozását Eger belvárosában.

2011

Társak

2011-ben két magyar csendestárs érkezett a pincészethez, akik a Gál családdal közösen célul tűzték ki id. Gál Tibor munkásságának továbbörökítését. Ettől az évtől a birtok főborásza és szakmai vezetője ifj. Gál Tibor, aki külföldi tapasztalatai felhasználásával, és különc minimalista maximalizmusával egy újszerű birtok létrehozását kezdte el. A borturizmus fellendítésére és az Egri Bikavér hírnevének erősítésére megálmodott egy attraktív a mai kor szellemiségének megfelelő modern borkomplexum létrehozását Eger belvárosában.

2012

6 bor 3 márka

2012-től a Gál Tibor Pincészet Magyarországon egyedülálló módon, a híres külföldi chateau-k mintájára összesen három borra koncentrál, az Egri Csillagra, Pinot Noirra és az Egri Bikavérre.

2013

Az új pincészet építése

2013-ban Fajcsák Dénes és az Arkt Építész Iroda tervei alapján elkezdődött az új Pincészet megépítése Eger szívében, a Csiky Sándor úton, egybenyitva négy műemlék épületet, köztük Markhot Ferenc kastélyának udvarát.

2013

Az új pincészet építése

2013-ban Fajcsák Dénes és az Arkt Építész Iroda tervei alapján elkezdődött az új Pincészet megépítése Eger szívében, a Csiky Sándor úton, egybenyitva négy műemlék épületet, köztük Markhot Ferenc kastélyának udvarát.

2014

Gál Tibor - Fúzió

Gál Tibor Fúzió 2014 június végén 1400 m2 alapterületen nyitotta meg kapuit. A komplexum magába foglal egy 500 éves tufapincét, borbárt, borboltot, lounge-ot, egy 120 fős kóstolóhelyiséget, a vidék egyik legjobban felszerelt konyháját és a világ első Bikavér Múzeumát. Már az épület is építészeti remekmű, ahol a hagyományos és modern stílus ötvöződik, egybekapcsolva ezzel a múltat és a jelent. A Fúzióban eggyé forr a minőségi szórakoztatás, a magas színvonalú kulináris és bor élmény. A Gál Tibor Fúzió már önmagában választ ad a kérdésre, miért is érdemes Egerbe látogatni.

2014

Gál Tibor - Fúzió

Gál Tibor Fúzió 2014 június végén 1400 m2 alapterületen nyitotta meg kapuit. A komplexum magába foglal egy 500 éves tufapincét, borbárt, borboltot, lounge-ot, egy 120 fős kóstolóhelyiséget, a vidék egyik legjobban felszerelt konyháját és a világ első Bikavér Múzeumát. Már az épület is építészeti remekmű, ahol a hagyományos és modern stílus ötvöződik, egybekapcsolva ezzel a múltat és a jelent. A Fúzióban eggyé forr a minőségi szórakoztatás, a magas színvonalú kulináris és bor élmény. A Gál Tibor Fúzió már önmagában választ ad a kérdésre, miért is érdemes Egerbe látogatni.

2015

Gál Tibor Pincészet

A Gál Tibor Pincészet jelenleg 37 hektáron gazdálkodik Eger öt kiemelt dűlőjében, a Síkhegy, Pajados, Áfrika, Tornyos dűlőkben és a Nagy-Eged hegyen. A mindennapi munkákat ifj.Gál Tibor irányítja, fúzionálja, a szőlőművelést, a pincemunkákat és a vendéglátást, utóbbiban egyre többet segít húga, Gál Veronika.

2015

Gál Tibor Pincészet

A Gál Tibor Pincészet jelenleg 37 hektáron gazdálkodik Eger öt kiemelt dűlőjében, a Síkhegy, Pajados, Áfrika, Tornyos dűlőkben és a Nagy-Eged hegyen. A mindennapi munkákat ifj.Gál Tibor irányítja, fúzionálja, a szőlőművelést, a pincemunkákat és a vendéglátást, utóbbiban egyre többet segít húga, Gál Veronika.

Napjaink

Kortárs gondolatok, kortárs borok szerint éljük mindennapjaink.

A pincészet 2018-ban ünnepelte fennálásának 25. évfordulóját. Ifj. Gál Tibor már több, mint egy évtizede irányítja magabiztosan a pincészetet. Napjainkban boraink az egri vulkanikus talajadottságokat hivatottak visszatükrözni, melyeket organikus törekvéssel készítünk. Boraink többsége már házasítás, ami helyi fajtákon alapszik. Vendéglátásunk évről –évre bővül és változik. Már nem csak a Gál Tibor Fúzió, de a Gál Tibor Doboz is a pincészet ékessége, mely Eger legautentikusabb helyén, a Szépasszony-völgyben található. A pincészet arculatát Ipacs Géza kortárs grafikusnak, a Fúzió és a Doboz épületeit Fajcsák Dénes és az Arkt tervezőcsapatnak köszönhetjük.