filozófiánk
A Gál Tibor borok azzal az elképzeléssel készülnek, hogy az élet legjobb dolgait – köztük a bort – élvezni és értékelni kell. Szenvedélyünk, hogy olyan borok szülessenek a kezeink alatt, melyek minden egyes kortya egyedi, harmonikus és izgalmas.
Törekszünk arra, hogy boraink innovatívak legyenek, de hagyományokat követve készüljenek. A természetet tiszteljük, ami otthont biztosít a növényeknek, így célunk, hogy minimalizáljuk a környezetre gyakorolt káros hatásokat. Utunk már tart az organikus szőlőtermesztés felé, és ez az út nagyon sokat jelent és tanít számunkra.
Szeretnénk minél természetesebbek maradni, a minőség feláldozása nélkül, de nem akarunk átlagosak lenni. Arra figyelünk, hogy amit készítünk az kifejező, kimunkált, izgalmas és őszinte legyen.
„Örökség volt a borászat, amibe hirtelen csöppentem bele. Eleinte csak a kötelességet láttam benne, majd az idő haladásával, apránként értettem meg, hogy ez az út az enyém. Ez pontosan az az élet, amit élni szeretnék. Alkotni akarok!
Mára a szőlészetet én vezetem, a pincében a borkészítés összes fázisát irányítom és csinálom. Már nagyon élvezem. Igyekszem folyamatosan képezni magam és időt szánni arra, hogy megértsem a szőlők egyedi tulajdonságait, majd azt felhasználva tökéleteset alkossak. Ez a lételemem. Nem csak a borokról van szó. Folyamatosan újítok és tervezek a pincészettel, a borokkal és az egri borvidékkel kapcsolatban is.
A hagyomány, a múlt és édesapám nagyon fontos számomra. Amit biztosan tőle örököltem az a kockázatvállalás. Nem tartom helyes döntésnek az aranyközéputat, a meghökkentés erejében hiszek. Pontosan ezért szeretem a borkészítést, mert minden elképzelésemet, gondolatomat kifejezhetem, szabadon.”
Gál Tibor
a természet tisztelete
A térség éghajlata és talajadottsága egyedülálló. Az egyik év száraz és nagyon meleg, a másik esős és hideg. A természet különlegességét és kiszámíthatatlanságát mi értékeljük, és azt szeretnénk, ha a borok tükröznék is ezt. Természetesen minden évjárat mutatja a hasonlóságokat, de nem hiszünk a receptekben, vagy az ismétlésben. Minden termés különböző tulajdonságokat hordoz, így minden évjárat saját történettel rendelkezik.
A bor minősége a terroir kifejeződésével kezdődik – a talaj, az éghajlat és az emberi munka kölcsönhatása „csak” befolyásolja a szőlőt. A szőlőmunka a természetért való munkát jelenti számunkra. A boraink egyre inkább tükrözik „származásukat”.
Természetesen a borász dönti el az erjedés hosszát, a hordó típusát, a házasítási arányokat, – a borászkodás megfontolt döntések sorozata – aminek a végén létre jön a harmónia. Megszületik a vágyott bor.
Végső célunk, hogy a terroir, a fajta és a borvidék sajátosságait együttesen fejezzük ki a természettel összhangban. Boraink, intenzív ízükről, eleganciájukról, különleges textúrájukról ismertek.
A szőlőmunka nem egyszerű, szakértő gondoskodást, törődést igényel. A kézzel művelt szőlő hálásabb és a kézzel szüretelt szőlő finomabb. Igazán sok dolgot kell kézzel megtenni, annak érdekében, hogy a szőlő megfelelő minőségű legyen.
A labirintus
A Gál Tibor Pincészet szimbóluma a labirintus. Egy olasz bárónő tervezte ezt az ábrát számunkra, mely az Eger alatti labirintusos pincerendszereket jelképezi. A sors fintora, hogy a Gál Tibor Fúzióban a fejünk felett lévő tégla boltívek is labirintusszerűen körvonalazódnak.
„Ahhoz, hogy egy ember bejusson egy labirintusba vagy kitaláljon belőle, mindig kiváló megfigyelő és tájékozódó képességre, a nehézségek leküzdésére való hajlamra és bizonyos időre volt szükség – márpedig ezekkel az adottságokkal minden ember más-más mértékben rendelkezik. Nem nehéz felismerni ebben a komoly felkészülést igénylő útban az emberi életút elvont megfelelőjét, illetve azt, hogy mélyebb értelemben a labirintus középpontja a nagyobb tudatosság és tudás elérését jelképezi.” Számunkra a bor készítése is ugyanilyen szövevényes, titokzatos, izgalmakkal teli út.
Lankás dombok. Egyedi karakterek. Selymes borok. A talajok változatossága hihetetlen sokszínűséget mutat. Szinte minden szőlőterületünk különböző talajjal rendelkezik, melyek tulajdonságai jól felismerhetőek a borokban. Egerben egyaránt képesek vagyunk igazán szép, nagy testű fehér és a legelegánsabb vörösborok megalkotására. Pincészetünk kezdetektől fogva arra törekszik, hogy ezeket az adottságokat, a terroirt maximálisan tükrözze a borokban.Ezért Kiemelt hangsúlyt fektetünk a dűlőszelektált kis tételekre.
Az első telepítéseink a Síkhegy és a Pajados dűlőkben voltak. Kékfrankos, Kadarka, Viognier, Pinot noir és Syrah. A saját szőlőből készített Gál Tibor borok története itt kezdődött. Azóta is leginkább ezeken a területeken bővültünk, de már hozzájutottunk 50 évnél is idősebb ültetvényekhez.
17,89 hektár
Talaj: agyagos vályog, barna erdőtalaj
Szőlőfajta: Pinot Noir, Szürkebarát,Tramini, Leányka, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon,
Fekvése: D, Dk
Az innen született borok mélyek, intenzívek, és közben rendkívül elegánsak, szerintünk ezek az egri grand cru borok.
15,11 hektár
Talaj: Erodált riolittufa képződmény
Fajták: Kékfrankos, Syrah, Pinot Noir,Kadarka, Viognier, Savignon Blanc,Pinot Blanc
Fekvés: D,DK ,DNY
A Pajadosról készült borok tele vannak minerális jegyekkel, hihetetlen gazdagsággal és fűszerekkel. A Gál Tibor Pincészet premier cru borai innen származnak.
4,08 hektár
Talaj: agyagos vályog, barna erdőtalaj
Szőlőfajta: Kékfrankos
Fekvés: ÉK, DK
A Tornyos ma már a Síkhegy részét képezi, de önálló egységként emlegetik a borászok egymás közt. Amelyik évjárat alkalmas arra, hogy limitált szériás Kékfrankost is készítsünk, az általában erről a területről származik.
3,73 hektár
Talaj: agyagos vályog, tufán képződött nyiroktalaj
Fekvés: D
Szőlőfajta: telepítés előtt…
1,03 hektár
Talaj: Erodált mészkő
Fekvés: D, DK
Szőlőfajta: Kékfrankos, Kadarka
A változatos talaj
Egyedülálló talajfajtáink, igazi, természetes, karakteres borokat képesek adni. A természet védjegye megkérdőjelezhetetlen. Mivel a szőlő gyökerei három-négy méteres mélységig is képesek lehatolni a talajban, nem csak a feltalaj típusa, hanem az alatta található alapkőzet is meghatározza a stílusát, az ízvilágát a bornak. Ahogy növekszik a talaj agyagtartalma, úgy válnak a borok testesebbé és koncentráltabbá. A terroir kiismerése az egyik legfőbb törekvésünk, folyamatosan azon dolgozunk, hogy a borok minél kristályosabban kifejezzék a „származásukat”.
A borvidék
„Az egri borvidék erőssége a változatosság. Nem csak a szőlőfajták, termőterületek változatossága, ami alkalmas arra, hogy kiváló cuvée borokat készítsünk, hanem a táj, a város, a falvak és fürdők sokszínűsége, mely lehetőséget teremt arra, hogy változatost élményt nyújtson.” Gál Tibor
1989-ben, id. Gál Tibor az Egervinben borászati ágazatvezetőként dolgozott, amikor Ludovico Antinori márki tiszteletét tette az egri borkombinátban. Három óra kóstolgatás és beszélgetés után, meghívta, hogy segítse munkáját a Toszkán Ornellai birtokon.” A feleségem egy csodálatos asszony. Ő biztatott a legjobban, hogy nyugodtan vágjak bele, csináljam, bátran nézzek előre. Előttem van a kép. Szeptember 15-én egy föltornyozott Zsiguli kombival gördültünk be. Édesapám is velünk volt. Azon a napon tartották az Ornellaia pince megnyitó ünnepségét, ott volt a nagyvilág notabilitása. A monacoi herceg, több miniszter, az Agnelli család, hatszáz fontos ember, a környék kéklett a csendőröktől, mi meg jöttünk a Zsigulinkkal. A kapunál az őr beszólt a titkárnőnek, hogy jöjjön már ki, mert itt van egy magyar cigány család. Ki is jött értem, s hallom, hogy nagyon érdeklődik irántam a carabinieri. Ő az új borászunk, mondta a titkárnő. Hát így kezdődött.” id. Gál Tibor
Tájékoztatjuk, hogy oldalunkon cookie-kat használunk szolgáltatásaink bemutatásához és a releváns tartalmak megjelenítéséhez. Honlapunk használatával Ön elismeri, hogy elolvasta és megértette a cookie-kra vonatkozó irányelveinket, az adatvédelmi irányelveinket és az Általános Szerződési Feltételeket. Webhelyünk, beleértve szolgáltatásainkat és tartalmainkat is, ezen irányelvek és kifejezések hatálya alá esik.
BővebbenElfogadCookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Kóstolóink részleteiről tájékozódhat a Borkóstolók aloldalon.
Az online foglalás visszaigazolást követően érvényes!
A kóstoló tartalmazza a vizet. A pince és az Interaktív Múzeum bemutatását, a szakmai vezetést. Valamint tartalmaz a csoport részére egyszeri 10% borvásárlási kedvezményt.
AZ EMAIL CÍM MEGADÁSÁVAL ELFOGADJA AZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEINKET ÉS AZ ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATUNKAT