PINCÉSZET

filozófiánk

A Gál Tibor borok azzal az elképzeléssel készülnek, hogy az élet legjobb dolgait – köztük a bort – élvezni és értékelni kell. Szenvedélyünk, hogy olyan borok szülessenek a kezeink alatt, melyek minden egyes kortya egyedi, harmonikus és izgalmas.

Törekszünk arra, hogy boraink innovatívak legyenek, de hagyományokat követve készüljenek. A természetet tiszteljük, ami otthont biztosít a növényeknek, így célunk, hogy minimalizáljuk a környezetre gyakorolt káros hatásokat. Utunk már tart az organikus szőlőtermesztés felé, és ez az út nagyon sokat jelent és tanít számunkra.

Szeretnénk minél természetesebbek maradni, a minőség feláldozása nélkül, de nem akarunk átlagosak lenni. Arra figyelünk, hogy amit készítünk az kifejező, kimunkált, izgalmas és őszinte legyen.

A borász

„Örökség volt a borászat, amibe hirtelen csöppentem bele. Eleinte csak a kötelességet láttam benne, majd az idő haladásával, apránként értettem meg, hogy ez az út az enyém. Ez pontosan az az élet, amit élni szeretnék. Alkotni akarok!

Mára a szőlészetet én vezetem, a pincében a borkészítés összes fázisát irányítom és csinálom. Már nagyon élvezem. Igyekszem folyamatosan képezni magam és időt szánni arra, hogy megértsem a szőlők egyedi tulajdonságait, majd azt felhasználva tökéleteset alkossak. Ez a lételemem. Nem csak a borokról van szó. Folyamatosan újítok és tervezek a pincészettel, a borokkal és az egri borvidékkel kapcsolatban is.

A hagyomány, a múlt és édesapám nagyon fontos számomra. Amit biztosan tőle örököltem az a kockázatvállalás. Nem tartom helyes döntésnek az aranyközéputat, a meghökkentés erejében hiszek. Pontosan ezért szeretem a borkészítést, mert minden elképzelésemet, gondolatomat kifejezhetem, szabadon.”

Gál Tibor

a természet tisztelete

A térség éghajlata és talajadottsága egyedülálló. Az egyik év száraz és nagyon meleg, a másik esős és hideg. A természet különlegességét és kiszámíthatatlanságát mi értékeljük, és azt szeretnénk, ha a borok tükröznék is ezt. Természetesen minden évjárat mutatja a hasonlóságokat, de nem hiszünk a receptekben, vagy az ismétlésben. Minden termés különböző tulajdonságokat hordoz, így minden évjárat saját történettel rendelkezik.
A bor minősége a terroir kifejeződésével kezdődik – a talaj, az éghajlat és az emberi munka kölcsönhatása „csak” befolyásolja a szőlőt. A szőlőmunka a természetért való munkát jelenti számunkra. A boraink egyre inkább tükrözik „származásukat”.
Természetesen a borász dönti el az erjedés hosszát, a hordó típusát, a házasítási arányokat, – a borászkodás megfontolt döntések sorozata – aminek a végén létre jön a harmónia. Megszületik a vágyott bor.
Végső célunk, hogy a terroir, a fajta és a borvidék sajátosságait együttesen fejezzük ki a természettel összhangban. Boraink, intenzív ízükről, eleganciájukról, különleges textúrájukról ismertek.

A szőlőmunka nem egyszerű, szakértő gondoskodást, törődést igényel. A kézzel művelt szőlő hálásabb és a kézzel szüretelt szőlő finomabb. Igazán sok dolgot kell kézzel megtenni, annak érdekében, hogy a szőlő megfelelő minőségű legyen.

labirintus

A labirintus

A Gál Tibor Pincészet szimbóluma a labirintus. Egy olasz bárónő tervezte ezt az ábrát számunkra, mely az Eger alatti labirintusos pincerendszereket jelképezi. A sors fintora, hogy a Gál Tibor Fúzióban a fejünk felett lévő tégla boltívek is labirintusszerűen körvonalazódnak. „Ahhoz, hogy egy ember bejusson egy labirintusba vagy kitaláljon belőle, mindig kiváló megfigyelő és tájékozódó képességre, a nehézségek leküzdésére való hajlamra és bizonyos időre volt szükség – márpedig ezekkel az adottságokkal minden ember más-más mértékben rendelkezik. Nem nehéz felismerni ebben a komoly felkészülést igénylő útban az emberi életút elvont megfelelőjét, illetve azt, hogy mélyebb értelemben a labirintus középpontja a nagyobb tudatosság és tudás elérését jelképezi.” Számunkra a bor készítése is ugyanilyen szövevényes, titokzatos, izgalmakkal teli út.