Skip to content

Harminc éves a Gál Tibor Pincészet

Harminc éve, hogy egy kis meranói étteremben létrejött az első szerveződés, ami elindította a családi történetünket. Azóta, csaknem 50 000 mázsa szőlőt szüreteltünk és közel 5 000 000 palack bort forgalmaztunk,  de valójában sokkal több történt velünk, amiért örökre hálásak leszünk.

 

X: Kilövésre fel!

Mi is egyike vagyunk annak a néhány 90-es években induló családi pincészetnek, akik lehetőséget és értéket láttak a magyar borban. Izgalmas időszak volt ezt még gyermekként is megélni. A folyamatos telepítések, területvásárlás, első borok, első címkék, első sikerek. A sok sztori a családi asztalnál, és a számos érdekes külföldi ember, akiket akkor még saját otthonunkban vendégeltünk meg.

 

id. Gál Tibor és Marchese Ludovico Antinori az olaszországi Ornellaia birtokon

 

Rendkívül gyors felívelést éltünk át akkoriban, hiszen az indulást követő 5. évben, 1998-ban már év borásza kitüntetést vehetett át apa. Közben persze még zajlottak a külföldi szaktanácsadói munkák is, sőt ekkor indult csak el igazán édesapánk nemzetközi karriere.  A 90-es évek egy csoda évjárattal zárult, hiszen a 99-es borok sok esetben még ma is kiemelkedő élményt nyújtanak.  Nagy reményekkel mentünk bele az évezredváltásba.

 

XX: Lent a porban, fent az égben

A 2000 évek elején kezdtünk csak el igazán építkezni, fejleszteni és telepíteni, melyekhez rengeteg forrásra volt szükség. Emberfeletti energia kellett ezeknek a megteremtéséhez. Apa cikázott a világban, közben itthon magas fordulaton zajlott a munka. 2002-2003 szuper évjáratok voltak, a pincészetben pedig több tehetséges borász is nevelkedett, akik azóta komoly birtokokat vittek sikerre szerte az országban. 2005-ig megállíthatatlanul mentünk előre, de az élet közbeszólt.  Ebben az évben nem csak édesapánkat vesztettük el, de a Gál Tibor Pincészet megálmodóját is. A következő 5 év talán történetünk legnehezebb időszaka volt, a főhős pedig egyértelműen anya, aki életben tartotta a vállalkozást. A 2000-es évek egy innovatív ötlettel zárult, megjelent a Gál Tibor borkötvény, mely megmentette a birtokot a végső elmúlástól.

 

Apa már nem érhette meg a pályafutása szakmai csúcsát: 2005-ben nevezték a németországi Wein Gourmet Wine Awards rnemzetközi év borásza címre. (A képen ifj. Gál Tibor és édesanyánk, Gálné Ibolya a díjátadón )

 

XXX: A 2. Gál-generáció

2010-től új szelek fújtak, a külföldi partnereket leváltotta két magyar csendestárs, akiknek köszönhetően újjászületett a birtok. Titi, 25. életévét betöltve, friss diplomával a kezében és némi világlátással, elhivatottan vágott bele a megörökölt karrierbe. Célul tűzte ki a borvidék jellegének definiálását, saját stílusának kibontakoztatását, újra gondolt technológiával és kortárs gondolatokkal. Titi ötletei nyomán, ekkor született meg az Egri Csillag is, ami azóta meghatározó közösségi márkája a borvidéknek.

 

Kasza Lajossal, új tulajdonostársunkkal 2014-ben a Fúzió átadó ünnepségén

 

Szűkült a portfólió, egyre precízebbé vált az iránytű, különböző fajtaborok helyett, házasításra fókuszáltunk, kiváltképp a Egri Bikavérre. 2014-ben megnyílt a birtok vendégváró központja, a Fúzió, amivel nem csak a munkaóráink megtoldása volt a cél, hanem az egri borkultúra felpezsdítése is. Azóta modern, urbánus környezetben, méltó módon tudjuk borainkat prezentálni Eger szívében.

 

A jövőnket építjük

Négy éve debütált az első dűlős Bikavérünk a Síkhegy, ezzel egy régi álom vált valóra. Szintet léptünk, azóta már a Pajados dűlőből is készítünk bikavért, úgy érezzük, hogy a legfontosabb egri bor és a termőtáj összekapcsolása a mi egyediségünk, ebben tudunk igazán kibontakozni. Mindeközben ültetvényeink folyamatosan megújulnak, egyre inkább törekszünk a fenntartható és organikus szőlőművelésre, ami egy igazán izgalmas folyamat, nem csak feladatot, de lehetőséget és jövőképet is biztosít.

Idén pedig pinceépítésbe fogtunk. Az új feldolgozónk szintén a belvárosban, a régi, érseki pincerendszer városfal felöli elágazásában található, egy különleges föld alatti labirintusos pincerendszer felett. Nem szakít a hagyományokkal, folytatja azokat, lehetőséget biztosítva egy teljesen újra gondolt technológiának a használatára.

 

Felfedező úton az új pincében

 

Egyszer apának az egyik olasz kollégája azt mondta: „Ha nem akartál volna annyira magyar borral foglalkozni, akkor most, semmi gondod nem lenne. Élvezhetnéd a kis toszkán birtokodat és a lógathatnád a lábad a tengerbe… Bár gyermekként mi is biztosan élveztük volna ezeket a körülményeket, mégis azt érezzük, hogy az ember nem tudna teljes életet élni, ha bizonyos morális kötelezettségeknek nem tenne eleget. A magyar bor lehetőséget adott nekünk, így feladatunk, hogy ezt a legjobb tudásunk szerint felemeljük.

 

Az új címkés Egri Csillag

 

A mai ember kiváltsága, hogy ezernyi lehetősége van a világban. Azonban, aki egy örökséget folytat kevesebb lapból húz. Tőlünk ritkán kérdezték, hogy mihez kezdünk magunkkal. Minden olyan magával értetődő volt. A mindennapos munkában az ember nem is tudja igazán, hogy vajon elődje, vagy a saját álmát kergeti. Megtartani, meghaladni? Mi is a cél? A mi gyermekeink vajon ezt fogják választan? Ezernyi kérdés, ezernyi kétely, mégis a végén ott a megnyugtató felismerés. Ez a mi igazi kiváltságunk, hogy nincs más lehetőségünk. Nekünk itt van dolgunk. Folytatni, építkezni, gyarapodni.

Természetesen visszatekintve a Jóisten szeretetét érezzük abban, hogy nem csak talpon maradtunk, de folytatni tudtuk a munkát. Második generációs borászként nem könnyű elvárásokkal néz szembe az ember, főleg, ha az édesapja, egy korszakalkotó zseni, de talán a sok igyekezetünk nem lesz hiába. Megtartjuk és meghaladjuk.

Írta: Gál Veronika

Jelentkezés Borkóstolóra

Kóstolóink részleteiről tájékozódhat a Borkóstolók aloldalon.

Az online foglalás visszaigazolást követően érvényes!

A kóstoló tartalmazza a vizet. A pince és az Interaktív Múzeum bemutatását, a szakmai vezetést. Valamint tartalmaz a csoport részére egyszeri 10% borvásárlási kedvezményt.

Szeretnénk kapcsolatban maradni Önnel, ezért engedje meg, hogy első kézből értesíthessük a velünk kapcsolatos érdekességekről, eseményeinkről, kedvezményeinkről.

AZ EMAIL CÍM MEGADÁSÁVAL ELFOGADJA AZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEINKET ÉS AZ ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATUNKAT