Skip to content

Környezetünk kincsei – Tájséta a kaptárkövekhez

Május végén a Gál Tibor pincészet egy újszerű esemény keretein belül, tavaszi tájsétát szervez, ahol többek között szeretnénk bemutatni a Síkhegy közelében fekvő kaptárköveket és a környezetében lévő természetvédelmi területet. A túrát Baráz Csaba a Nemzeti Park munkatársa és kaptárkő kutató vezeti majd, aki nem csak geológia szempontból, de szakrális értelemben is bemutatja ennek a helynek a jelentőségét.

—-

Gyermekként a vasárnapi ebédek után rengeteget kirándultunk a környező erdőkben. Abban az időben édesapám megszállottja volt az etruszk kultúrának, a kaptárköveknek és a barlanglakásoknak, így utunk általában ezek valamelyikéhez vezetett. Bár unalmas lehetett volna egy tizenéves számára, azonban Eger környéke bővelkedik ezen örökségekben, így mindig egy-egy újabb helyet fedeztünk fel. Kedvencünk a Síkhegyről a Nyerges-hegy keleti és nyugati oldalára vagy a Cakó-tetőre vezető séták voltak.

 

 

De miért is olyan különleges ez a terület?

A Nyerges-tető és Mész-hegy körül közel 150 hektáros egybefüggő helyi jelentőségű természetvédelmi terület van ma. Itt található a Nyerges-tető nyugati oldalán a Bükkalja legrejtélyesebb kaptárköve. Ez azoknak a fülkés szikláknak az egyik tagja, amelyek a legkarakteresebben testesítik meg a kaptárkő fogalmát. Emellett számos védett növény és állatfaj is található erre. Koratavasszal virágzik a leánykökörcsin és a hegyi kökörcsin vagy nyár elején a bozontos és hosszúlevelű árvalányhaj. Találunk itt kockás tarkalepkét, zöld leveli békát vagy ritka madarakat, mint például citromsármányt és fitiszfüzikét.

 

Kaptárkövek Bükkalján

 

képforrás: Nyáry Tamás- mozgasvilag.hu

A kaptárköveket vidékünk egyik legkülönlegesebb kultúrtörténeti kincseiként tartjuk számon. A Bükkalja területén sorakoznak ezek a riolittufa-sziklák, kúp alakú kőtornyok, melyek heves vulkáni működések lenyomatai.  Mivel a régmúlt korok embereinek formaalakító tevékenységeit is magukon hordozzák, így régészeti, néprajzi és történelmi értéket is képviselnek. Bükkalján ma 39 lelőhelyen 77 kaptárkövet ismerünk.  A kaptárkövek rendeltetésével számos elmélet született; síremlékek vagy áldozati helyek voltak, de létezik olyan feltevés is, miszerint méhészeti célokra használták.  A kaptárkövek megannyi rejtélyt hordoznak magukban, éppen ezért oly izgalmasok.

Ennek igyekszünk utána járni Május 27-én. Bővebb info és regisztráció.

Jelentkezés Borkóstolóra

Kóstolóink részleteiről tájékozódhat a Borkóstolók aloldalon.

Az online foglalás visszaigazolást követően érvényes!

A kóstoló tartalmazza a vizet. A pince és az Interaktív Múzeum bemutatását, a szakmai vezetést. Valamint tartalmaz a csoport részére egyszeri 10% borvásárlási kedvezményt.

Szeretnénk kapcsolatban maradni Önnel, ezért engedje meg, hogy első kézből értesíthessük a velünk kapcsolatos érdekességekről, eseményeinkről, kedvezményeinkről.

AZ EMAIL CÍM MEGADÁSÁVAL ELFOGADJA AZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEINKET ÉS AZ ADATKEZELÉSI SZABÁLYZATUNKAT