Augusztus 8-án kezdtük idén a szüretünket, korábban, mint a tavalyi évben.
Az eddigi tapasztalataink alapján 2017-es év rendkívül komoly, hosszú távú évjáratnak mutatkozik. Bár alacsonyabb a termésátlag, mint az elmúlt 3 évben, de magas az induló cukor és a várható alkohol tartalom. Barna magok, finom tanninok, puha borok jellemzőek. A kierjedt rozé és Csillag alapanyagok nagyon illatosak, feszesek, elegánsak. A kierjedt Pinot Noirok is rendkívül elegánsak, már most ihatóak és kedvesek.
A Syrah és a Cabernet Franc még erjed, a Kékfrankos és a Cabernet Sauvignon szüretével még néhány napig várunk, hogy elérje a teljes érettséget.
Idén elindult a dűlősítés folyamata, szeretnénk felfelé építkezni, tudatosítani a szortimentet.
Eddig a fajtákat tartottuk szem előtt, mostantól a dűlők egyediségének rendelünk alá mindent.
Idei év fontos szempontja az volt, hogy megismerjük a dűlők karakterét, így már csak dűlőn belüli házasításokat készítünk, úgy mint Pajados vagy Síkhegyi bor. Sokkal inkább fontos a dűlők kifejeződése, mint a fajták választéka.
Eger, 2017.10.18. (ifj. Gál Tibor)