Metszésmód Váltás
Mint minden borászatnál, nálunk is a metszéssel foglalkozunk a téli időszakban. Fontos periódus ez, hiszen itt határozzuk meg a következő év termését. Ilyenkor állítjuk be a tőke terhelést, ezzel is irányítva a szőlő minőségét.
2017-től sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a fenntartható szőlőművelésre. Így a metszést, mint a szőlő kondíciójának döntő folyamatát kutattuk az elmúlt hónapokban.
Már egy ideje Marco Simonit és csapata metszésmódját tanulmányozzuk , amely nagyon innovatív és könnyen kivitelezhető, de azért néhány jelenlegi tőkénknél fejtörést okoz az “átállás”.
Ezzel a fajta metszésmóddal például nagy eséllyel tudunk védekezni a tőkeelhalás ellen, mivel pont az a lényege, hogy a szőlő nedvkeringését is figyelembe véve metsszünk (Guyot-Poussard, ‘módosított’ csapos metszésű kordon). Ugyanis az egyik nagy probléma a tőkeelhalás, ami ezzel a módszerrel egészen minimálisra is csökkenthető azáltal, hogy a későbbiekben a metszési sebek, mérete és száma a lehető legkisebb mennyiségre van csökkentve.
Technikai újítás még a birtokon, hogy elektromos metszőollókkal dolgozunk, így annak segítségével a meghatározó folyamatokat ugyan kevesebb ember végzi, de mégis gyorsabb munkafolyamatot eredményez, hiszen mögöttük már csak a veszőket kell kihúzni a kordonból.
Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy nem csak 10-15 vagy 20-30 éves tőkéket, de 50-60 éves egészséges tőkéket is művelhessünk a későbbiekben.
Célunk minden esetben az, hogy fenntartható birtokot alakítsunk ki, hogy a környezethez leginkább alkalmazkodó szisztémára váltsunk.
Gál Tibor
Eger, 2019.Február